Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα…δεν πρόλαβε, την πρόλαβε ο πόλεμος, ο πρώιμος χαμός της μάνας της, η ικανότητα της ανάμεσα σε τέσσερα αδέλφια που μεγάλωσε….όλα τούτα την άφησαν με τα βασικά κι ας την έδιωχνε ο δάσκαλος από την τάξη αναγκάζοντάς την να παρακολουθεί τα μαθήματα μια φορά τη βδομάδα …για να συμβαδίζει με τους συμμαθητές της.
Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα…αυτά τα σπουδαία των πανεπιστημίων και των μεταπτυχιακών, αν ολοκλήρωσε το γυμνάσιο δεν την έχω ρωτήσει καλά καλά. Δεν χρειάστηκα να ξέρω με μια έννοια, όταν ανοίγει το στόμα της λες και μιλάει το καταστάλαγμα της ζωής, από πάντα της κι αυτό μου φτάνει.
Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα….και σήμερα το πρωί καθώς ερχόμασταν στις δουλειές μας της μιλούσα για τον δημιουργό του facebook, γι αυτό το σπουδαίο παιδί που τόσο νέος δημιούργησε αυτό που δείχνει να μοιράζεται τη ζωή μας.
Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα…..και ενώ δεν πολυκατάλαβε
τι είναι αυτό που ανακάλυψε αυτό το παιδί, κατάλαβε πως είναι κάτι σπουδαίο στις μέρες μας, της είπα και πως είναι πια ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, σε τόσο μικρή ηλικία….
Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα….μα στη συζήτηση συνεισέφερε όπως το συνηθίζει: -τόσο νέος, τόσο επιτυχημένος, τόσο πλούσιος; τι κρίμα, έχει τελειώσει γι αυτόν η ζωή τόσο νωρίς, τώρα πια μόνο ο θάνατος του έχει μείνει για να σκέφτεται κι αυτό είναι φοβερό γιατί παιδί μου δεν τον νικάς, μα σαν δεν έχεις πια ζητούμενα τον φοβάσαι πιο….
Η μάνα μου δεν έμαθε γράμματα….μα μοιάζει να έμαθε να κοιτά στον ανοιχτό ορίζοντα με στρόγγυλη καθαρή ματιά.